Over pet, muts, muis en ooievaar (verslag lezing)

Over de kraamtijd door de eeuwen heen is veel te vertellen, zo blijkt tijdens de lezing van ‘baker’ Francien van Helden-Overduin op woensdag 14 mei 2014. In De Ontmoeting schetst Francien allereerst de verre historie van de kraamtijd die al begint in de tijd van Mozes. Ook het bijgeloof is wijd verbreid. Als mannen ’s nachts de pet ophouden dan wordt de kleine van het mannelijk geslacht maar als de vrouw de muts ophoudt dan wordt het een meisje. Als je met de helm op wordt geboren dan beschik je – zo dacht men – over paranormale gaven. 
In Irak bestaat nog steeds het gebruik dat pasgeborenen met zout worden ingesmeerd overeenkomstig Ezechiël 16:4. Daarnaast vertelt Francien over de duur van de kraamtijd, het Rooms-Katholieke gebruik van de placenta en de navelstreng, over borstleegdrinkers en ontstoken borsten waarbij een koolblad wonderen doet. Natuurlijk wordt ook de opkomst van de doopjurk niet vergeten. Als je vroeger te heet gebakerd was, was dit geen pretje. Zo komen ook de termen bakermat en ingebakerd aan de orde. Het verhaal van de ooievaar komt eind 18e eeuw tot leven. 
Voor de beschuit met muisjes heeft Francien een prachtig alternatief. Bij de koffie genieten we van deze traktatie. Zo’n vijftig ogen bekijken met veel interesse een klein deel van de verzameling die Francien uit Dussen heeft meegenomen. Chris Baggerman sluit de avond af en overhandigt Francien een envelop als dank voor de boeiende, humoristische en leerzame lezing.

Laat een reactie achter