Wateroverlast. Daar weten we in Werkendam alles van. Niet alleen als gevolg van hevige regenval, de laatste tijd, maar vooral ook omdat de rivier haar kracht liet zien. Telkens weer. Eeuwenlang. Op 8 oktober komt Ton Burgers een lezing geven over de strijd tegen het water door de eeuwen heen.
Ton Burgers schreef het boek ‘Nederlands grote rivieren. Drie eeuwen strijd tegen overstromingen’. Hij weet veel over de situatie in Werkendam en omstreken. Desgevraagd licht hij al een tipje van de sluier. Wat gaat hij vertellen?
‘Ik begin met de ‘bedorven’ staat van de rivieren rond 1800, met het ijs en de daardoor gevormde ijsdammen. Dat was in de omgeving van Werkendam vaak het geval. Als gevolg daarvan vonden overstromingen plaats, bijvoorbeeld in 1809 met groot gevaar voor Gorinchem. Dan: aan welke oplossingen dacht men. Ik zal veel vertellen over de Werkendamse killen en het Bergsche Veld (de Biesbosch) en de oplossingen die daarvoor werden bedacht: de Nieuwe Merwede en een overlaat dwars door het Land van Altena naar de Bakkerskil. Vanaf 1850 kwamen de juiste oplossingen: de Nieuwe Merwede werd gegraven, de killen werden afgedamd, ook al gaf dat eerst nog veel problemen, onder andere bij Steenenhoek. Vervolgens over het werk van de Werkendammers door heel het land, aan kribben en steenzettingen om de rivieren te normaliseren. En ten slotte sluit ik af met Ruimte voor de Rivier waarbij ik natuurlijk aandacht besteed aan de Noordwaard.’
Kortom, een interessante lezing over een problematiek die van alle tijden is: de macht van het water. U bent van harte welkom!
Datum: 8 oktober 2015
Locatie: De Ontmoeting (Hoogstraat 32, Werkendam)
Tijdstip: 20.00 (inloop: vanaf 19.30)
Entree: € 2 (niet-leden: € 4)
Download hier de flyer.
Laat een reactie achter