Chris Baggerman wint 10e Wèrrekendams Dictee

DicteeDonderdag 6 februari werd door de onze vereniging een Dialectavond georganiseerd. Tijdens deze avond werd het 10e Wèrrekendams Dictee afgenomen en gaf professor Jos Swanenberg een lezing over dialecten.

Thera van den Heuvel, bestuurslid van de vereniging en al enige jaren schrijfster van het dictee, nam het dictee ook zelf af. Net als vorig jaar bestond het dictee uit 195 woorden en had ze er weer een mooi verhaal van gemaakt. In de lustrumeditie ging het over de dagelijkse dingen van een schipper en ‘un klâân schùtje’. Prachtige woorden als ‘achterebbeke’, ‘van vloeies of ebbis’ of de vracht van het schip kwamen in het dictee voor: ‘èrrepel en terr’f’. Van de ongeveer 40 belangstellenden durfden slechts vijftien mensen het aan het dictee mee te schrijven. Winnaar met 52 fouten werd voorzitter van de vereniging, Chris Baggerman. Tweede werd Christine Los met 56 fouten en op de derde plaats eindigden Mieneke van Oord, Kees van Berchum en Bas voor den Dag, allen met 59 fouten. Baggerman heeft niet alle jaren meegeschreven, maar schat toch zeker al wel vijf keer, waarbij hij twee jaar geleden als derde eindigde. Baggerman: “Ik vond dat er in dit dictee niet echt moeilijke woorden zaten, maar dat het woord ‘op’ als ‘ôep’ geschreven wordt, dat wist ik niet. Er waren niet zoveel deelnemers, dat maakte de kans wel groter, maar ik was echt verbaasd over de uitslag.” Teus Ippel tekende de vier tekeningen van oud-Werkendam, die samen in één lijst de wisseltrofee vormen. 
Na de pauze verzorgde prof. dr. Jos Swanenberg een interessante lezing. Swanenberg is bijzonder hoogleraar Diversiteit in taal en cultuur aan de Tilburg University. Na een introductie over de dialecten in Nederland, zoemde hij in op de provincie Noord-Brabant. “Dialecten zijn volwaardige talen”, aldus Swanenberg, “met een volwaardige woordenschat en grammatica. In de meeste gevallen is het de moedertaal en je ziet ook dat dialect op latere leeftijd moeilijk aan te leren is.” In Noord-Brabant zijn 11 dialecten te vinden, waarbij bij sommige geen duidelijke grenzen aan te geven zijn. Grenzen die bepaald worden aan de hand van de uitspraak van bepaalde woorden Hier in het Land van Heusden en Altena heeft men dan ook te maken met Hollandse invloeden op het Brabants dialect. Hoewel kinderen niet meer worden opgevoed met dialect en oude lokale dialectwoorden uitsterven, verwacht Swanenberg niet dat dialecten helemaal zullen verdwijnen. “Het verschuift van moedertaal naar omgangstaal, heeft groepsbinding als functie. We moeten het wel de aandacht blijven geven die het verdient, als onderdeel van erfgoed, cultuur en eigen identiteit.”

Foto: Winnaar Chris Baggerman met dicteeschrijfster Thera van den Heuvel.

Laat een reactie achter